Cornekes help site Jacodo

 

De mysteries rondom digitale fotografie korte uitleg.

 

Veel mensen hebben er inmiddels al mee te maken gehad: digitale fotografie. Op feestjes, familiebezoeken of dagjes uit heeft bijna iedereen wel collega’s, vrienden, familie of kennissen met een dergelijke camera.


Toch is nog niet voor iedereen duidelijk wat de camera kan, wat alle betekenissen zijn van de verschillende termen en hoe zo'n camera nou werkt. Vooral als u een digitale camera gaat kopen, komt u heel wat van deze ‘mysteries’ tegen. Na het lezen van deze pagina kunt u echter beter beslagen ten ijs komen.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste termen, mogelijkheden en werkwijze van een digitale camera.

Hoe werkt een digitale camera?
De werkwijze van een digitale camera is op veel gebieden hetzelfde als een ‘gewone’ camera. Het grootste verschil zit in het opslaan van de gemaakte afbeeldingen en de bewerking van de gemaakte foto's.

Een reguliere fotocamera, maakt afbeeldingen door belichting van de film. De gemaakte foto's (de afbeelding) wordt opgeslagen op de film (‘het rolletje’).

Een digitale fotocamera werkt eveneens op basis van deze belichting, alleen wordt er een lichtgevoelige sensor belicht en niet de film. Deze sensor zet de gegevens direct om naar digitale gegevens, op basis van zogenaamde pixels (Dit is dus vergelijkbaar met lichtpuntjes). Uiteindelijk ontstaat er dan een totaal digitaal beeld dat op het geheugen van de camera wordt opgeslagen.


 

1 = lichtgevoelige sensor (CCD/CMOS)

 
Dit is in heel korte stappen hoe een digitale camera werkt. Vervolgens komen er allerlei termen, symbolen en toepassingen om de hoek kijken. In de lijst hieronder kunt u deze terugvinden en echt mee gaan praten over digitale fotografie!
 
 
 
Term Uitleg
Mpix of MP

Megapixel

Een pixel is een beeldpunt op de lichtgevoelige sensor van een digitale camera. Deze sensor bestaat uit een groot aantal pixels, deze staan in rijen en kolommen op de sensor. Hoe meer pixels, hoe meer van het daadwerkelijke beeld er direct geregistreerd wordt en hoe minder na-bewerking er nodig is. Megapixel is een verzameling van een groot aantal pixels: 1 Megapixel is 1 miljoen pixels.
Sensor resolutie Dit is de resolutie (of te wel de beeldpunt-dichtheid) van de ingebouwde lichtgevoelige sensor in de camera. Deze sensor is het meest bepalend voor de kwaliteit van de foto's die je kan maken. Sensoren zijn beschikbaar in 2 technieken: CMOS en CCD.
Camera resolutie Nadat de foto door de sensor is genomen kan de camera intern de resolutie verhogen. Dit wordt ook wel interpolatie genoemd. Bijvoorbeeld een foto van 1.3 Megapixels wordt omgezet naar een foto van 2.0 Megapixels. Hierdoor is het mogelijk om afbeeldingen op een groter formaat uit te printen etc.
Picture resolutie Dit is eenzelfde methode als bij de camera resolutie en vindt plaats nadat de foto is opgeslagen in het geheugen van de camera en vervolgens overgezet is naar de computer. Daar kan het beeld nog verder bewerkt worden en eventueel een hogere resolutie krijgen.

Interpolatie Interpolatie houdt in dat het aantal beeldpunten (de resolutie) wordt verhoogd. Hier wordt een geavanceerde wiskundige berekening voor gebruikt om ervoor te zorgen dat de gebruiker het beste resultaat krijgt. In feite worden er beeldpunten (pixels) toegevoegd. Voor deze punten wordt een gemiddelde genomen van de ernaast liggende punten. Bijvoorbeeld: tussen een witte en een zwarte punt, wordt een grijze toegevoegd.
CCD/CMOS sensor Het lichtgevoelige vlak (sensor) in een digitale foto- of videocamera. Het lichtgevoelige vlak is een chip met heel veel lichtsensoren. CCD en CMOS zijn de meest gebruikte types sensoren. CMOS is een goedkopere sensor dan CCD, met goede kwalitatieve mogelijkheden, maar met een grotere kans op ‘beeldruis’ en een lagere lichtgevoeligheid.

In onderstaande tabel is een vergelijking gemaakt tussen deze twee types sensoren:

 

  CMOS CCD
Lichtgevoeligheid Hoog Hoger
Foto kwaliteit Hoog Hoger
Energie verbruik Laag Hoger
Prijs/kwaliteits verhouding Hoog Hoger

 

Optische zoom Dit is de in-zoom mogelijkheid die we ook gewend zijn van 'gewone' fotocamera's. Deze methode werkt door middel van lenzen en haalt op die manier objecten dichterbij. De beeld kwaliteit blijft optimaal en vaak wordt er gebruik gemaakt van auto-focus om het beeld exact scherp te houden.
Digitale zoom Digitale zoom is een digitale bewerking van het beeld, in feite wordt er een kleiner deel van het beeld gebruikt, wat vervolgens weer vergroot wordt tot het volledige beeld. De afbeelding hieronder maakt dit duidelijk:

 

 

Geen zoom Digitale zoom Resultaat

 

Digitale zoom betekent een minimale vermindering van de kwaliteit foto’s, echter het is veel energie zuiniger dan optische zoom. Tevens blijft de kwaliteit van de foto's zeer hoog, indien de camera een voldoende resolutie heeft. Bij het maken van video opnames is er helemaal geen sprake van kwaliteitsverlies.

LCD LCD staat voor Liquid Crystal Display en is een klein, energiezuinig schermpje dat is ingebouwd in een digitale camera. Hierop kan je zien wat de camera ziet tijdens het fotograferen en tevens je gemaakte foto's direct bekijken. De bediening en instelling van de camera verloopt veelal via een menu dat te zien is op dit schermpje.

Voor LCD schermen worden twee technieken veel gebruikt:
TFT: Type LCD met een betere lichtopbrengst en kijkhoek dan een normale LCD.

LTPS: Verbeterde versie van TFT.

Memory/Geheugen

MB

Memory card
 

Een foto camera heeft een eigen intern geheugen. De grootte hiervan wordt uitgedrukt in megabyte, afgekort MB. Hoe groter het aantal MB, hoe meer foto’s er opgeslagen kunnen worden.

 

Het geheugen van een camera is in meestal uit te breiden met een geheugenkaart (memory card). Deze kaarten zijn los te verkrijgen in diverse formaten en zijn bovendien los van de camera uit te lezen met behulp van een cardreader. Voor memory cards zijn er verschillende types op de markt. veel voorkomend zijn CF, SD en MMC kaarten.

 

Voor meer info kun je kijken op www.trust.com