Wat is het verschil tussen een virus ,worm en een trojan horse ?

 
Een virus is een stukje software dat vaak uit twee delen bestaat: de 'payload' (het actieve deel), het deel dat vertelt welke schade een virus aanricht en het infectie-deel. Het infectie-deel zorgt dat het virus zichzelf kopieert (replicatie en verspreiding). Anders dan normale programma's is het virus geschreven om zichzelf te vermenigvuldigen. Dit vermenigvuldigen infecteert bestanden op de computer of andere computers en gebeurt vaak zonder dat de gebruiker het merkt.

Een worm is een soort virus waarvan de naam een afkorting is van write once, read many. Het idee is dus dat een worm, net als een virus, zichzelf kopieert en verspreidt. Echter, anders dan een virus heeft een worm geen ander programma nodig om actief te zijn. Een worm is dan ook meestal in de meest basale delen van de computer, zoals het RAM, actief en gebruikt vaak automatische handelingen van een computer om zich ongemerkt te dupliceren en te verspreiden.

Een trojan horse (trojaans paard) is een soort virus (onschadelijk) dat je verspreidt via msn. Met een trojan kun je de volledige controle over iemands computer verkrijgen. Je kan de cdrom-drive openen, de computer uitzetten, opnieuw opstarten, enzovoorts.
 

Kan ik zelf iets doen om te voorkomen dat ik besmet raak met een virus?

Je kunt er zelf hl wat aan doen om niet besmet te raken door een aantal regels voor jezelf in acht te nemen.

1) Open geen attachments die verstuurd zijn door een onbekende of verdachte bron.
2) Open geen attachments die verstuurd zijn, tenzij je wt wat het is. Zelfs als deze verstuurd blijken te zijn door een vriend of bekende. Sommige virussen verspreiden zichzelf door andere mail.
3) Open geen attachments die verstuurd zijn, waarvan het onderwerp onverwacht is.
4) Forward of beantwoord nooit spam/junk e-mail.
5) Download nooit bestanden van onbekende.
6) Als je toch iets downloadt, zorg er dan voor dat je weet dat de bron betrouwbaar is en indien mogelijk scan je het bestand met een anti-virus programma.
7) Update je anti-virus programma regelmatig. Vergeet niet dat er iedere maand zon 500 nieuwe virussen ontdekt worden.
8) Maak regelmatig een backup van de meest belangrijke bestanden.
9) Bij twijfel kun je beter iets niet openen, dan dat je opent en je besmet raakt.

Bespaar jezelf een hoop ellende en wees voozichtig!